Na Lomnickom štíte leží bivakujúci horolezec bez pohybu

09.06.2008 Poprad

Vysoké Tatry 9. júna (TASR) - Na Lomnickom štíte leží bivakujúci horolezec, ktorý sa nehýbe. Takéto telefonáty dostáva dispečing Horskej záchrannej služby (HZS) vo Vysokých Tatrách už štvrtý deň.
\"Preverili sme hneď prvú informáciu o človeku v spacáku, ktorý môže byť zranený, možno aj mŕtvy. Našťastie, ide iba o drevenú sochu, ktorá pôsobí veľmi presvedčivo. Aj dnes som musel vysvetľovať poľským novinárom, že naozaj ide iba o umelecké dielo, \" povedal pre TASR riaditeľ HZS Jozef Janiga.
Autorom projektu nazvaného bivak je čerstvý absolvent Vysokej školy výtvarných umení Štefan Papčo. \"Na Lomnickom štíte som ju inštaloval v sobotu pred vyše týždňom a vernisáž mala minulý štvrtok v Umeleckej besede v on-line prenose, \" spresnil v telefonickom rozhovore so spravodajkyňou TASR. Socha znázorňuje bivakujúceho horolezca, ktorý má čas rozmýšľať. Prezradil, že projekt bivak sa zrodil z osobných pocitov, ktoré chcel sprostredkovať verejnosti.
Na otázku, či dielo umiestnil na Lomnickom štíte so súhlasom ochranárov, autor uviedol, že ich o zámere informoval, ale zatiaľ oficiálne písomné stanovisko nedostal. Spresnil, že vysokú školu ukončil vlani.
 

Vyberte región